21/03/1804 BW
[Oud] Burgerlijk Wetboek
Hoofdstuk III Sekwester
Eerste afdeling Verschillende soorten van sekwester
Artikel 1955
Men onderscheidt het bij overeenkomst bedongen sekwester en het gerechtelijk sekwester.
Afdeling II Bij overeenkomst bedongen sekwester
Artikel 1956
Het bij overeenkomst bedongen sekwester is de bewaargeving, door een of meer personen, van een zaak waarover geschil bestaat, in handen van een derde, die zich verbindt de zaak, nadat het geschil zal zijn uitgemaakt, terug te geven aan degene aan wie zij krachtens de beslissing zal toekomen.
Artikel 1957
Het sekwester geschiedt niet noodzakelijk om niet.
Artikel 1958
Wanneer het om niet geschiedt, is het onderworpen aan dezelfde regels als de eigenlijke bewaargeving, behoudens de hierna bepaalde verschillen.
Artikel 1959
Het sekwester kan niet alleen roerende goederen, maar ook onroerende goederen tot voorwerp hebben.
Artikel 1960
De bewaarnemer die met het sekwester belast is, kan daarvan niet worden ontslagen voordat het geschil is uitgemaakt, behalve met toestemming van alle belanghebbende partijen, of om een wettig geoordeelde reden.
Afdeling III Gerechtelijk sekwester of gerechtelijke bewaargeving
Artikel 1961
De rechter kan het sekwester bevelen:
- 1°
- Van roerende goederen die onder een schuldenaar in beslag genomen zijn;
- 2°
- Van een onroerend goed of van een roerend goed waarvan de eigendom of het bezit tussen twee of meer personen in geschil is;
- 3°
- Van zaken die een schuldenaar tot kwijting van zijn schuld aanbiedt.
Artikel 1962
De aanstelling van een gerechtelijke bewaarder doet tussen de beslaglegger en de bewaarder wederzijdse verplichtingen ontstaan. De bewaarder moet voor het behoud van de in beslag genomen zaken zorgen als een goed huisvader.
Hij moet deze overgeven, hetzij ter ontlasting van de beslaglegger, in geval van verkoop, hetzij aan de partij tegen wie de tenuitvoerlegging heeft plaatsgehad, in geval van opheffing van het beslag.
De verplichting van de beslaglegger bestaat in de betaling van het bij de wet bepaalde loon aan de bewaarder.
Artikel 1963
Het gerechtelijk sekwester wordt opgedragen, hetzij aan een persoon omtrent wie de belanghebbende partijen zijn overeengekomen, hetzij aan een persoon die door de rechter ambtshalve benoemd wordt.
In beide gevallen is hij aan wie de zaak is toevertrouwd, onderworpen aan alle verplichtingen die het bedongen sekwester medebrengt.